"Loading..."

TERRASSID

Puidust vaip sinu tagahoovil?

Terrassid on ideaalne koht lõõgastumiseks.

Eriti suvel ,kui oled plaaninud kõik oma lähedased endale külla kutsuda ja nendega koos grillida ning kvaliteetselt aega veeta. Hästi ehitatud, avar terrass pole mitte ainult ideaalne koht õues lõbutsemiseks, vaid lisab teie kodule ka lisaväärtust, juhul, kui otsustate oma kodu näiteks tulevikus maha müüa.

Enne aga mõtle hästi läbi!

Add Your Heading Text Here

Kui oled otsustanud, et ka sina soovid see suvi väljas mööda põrandat ringi liikuda siis loe edasi. Enne terrassi valmistamist peaksite kaaluma, milleks te terrassi kasutama hakkate. Kas terrassile tuleb mõni raske ese, et lahendada koormusele vastav vundament ja alustalastik? Konstruktsiooni tõttu peaks läbi mõtlema ka terrassi kõrguse  maapinnast, selle põhjal saab välja selgitada vundamendi kõrgus vajaduse.  Mida kõrgemal on terrass, seda tõenäolisemalt on vaja paigaldada ka piirded  ning vahest ka  mõni aste, et saaksite muretult enda hoovile astuda.  Selge peaks olema ka terrassi kuju, kuhu kavandate näiteks grilli või  mõne istumisnurga.  Millist kattematerjali kasutada, kas kruvid jäävad nähtavale või tuleb need peita?  Arvestama peate ka terrassi hooldusega, sellest tulenevalt saate omale valida kattematerjali. Sellest tuleb juttu all pool. 

Kui need punktid on hästi läbi mõeldud, peaks tulemus vastama ootustele! 

Millest võiks ehitada?

Üks populaarseimaid terrassi ehitus materjale on survetöödeldud (sügavimmutatud) mänd ja kuusk. Tegemist on keemiliselt töödeldud puiduga, mis on vastupidavam niiskusele ja erinevatele putukatele, kes soovivad puidust toituda või seal sees lausa elama asuda.  Meie soovitame kasutada mändi, sest tänu oma avatud rakuehitusele on see hästi immutustele avatud, kuusk paraku nii hea ei ole. Immutuse toonideks on võimalik saada rohelist ja pruuni. 

Väga ilus ja vastupidav on ka termo töödeldud puit. selle valmistamiseks töödeldakse puitu üle 170 °C, selle tulemusel muutub puidu värvus aina pruunikamaks ning lõhna poolest meenutab suitsusauna lõhna. Termopuit on suures osas vaiguvaba ja märksa tulekindlam kui tavapuit ning tänu töötlusele suureneb puidu vastupidavus  seenkahjustustele.

Lisaks puidule liigub turul ka komposiitne terrassilaud. Oma omaduselt on see tehis ning koosneb puidust, plastikust ning teistest lisainetest, mis reguleerivad selle materjali siduvust. Nende ühendite tõttu on see materjal niiskus- ja külmakindlam, vastupidavam hallitusele ja seene tekkele.  Ei vaja värvimist ega immutamist. Meeldiv pind paljale jalale. Ei ole libe. Ei ole murdumiskohti ega pragusid. Kuid mis seal salata, nende omaduste tõttu on selle materjali hind tunduvalt kõrgem, kui puidul. 

Sageli valivad majaomanikud survetöödeldud (sügavimmutatud) terrassilaua, kuna soovivad vastupidavat terrassi seal juures vähe kulutada. Need terrassid kestavad pikka aega, kuid nendel on ka omad probleemid ja nendega tuleb iga aasta tegeleda. Puit teatavasti “mängib” niisutades ja kuivatades ehk niiskusega paisub ja kuumusega kuivab. Selle tulemusel tekivad puidu sisse praod või lausa lõheneb. Pragude ja lõhede vahele tahest tahtmata koguneb mustust ja niiskust, mis annab jõudu sambla ja seente arengule.  Selle kõige vältimiseks tuleb puitu iga aasta hooldada.

 

Kuidas puidust terrassi hooldada?

  • Terrassi hooldamiseks tuleks valida ilus, päikesepaisteline ilm.
  • Järgnevaks tuleks välja vahetada mädanenud või katkised osad.
  • Seejärel tuleks terrass puhastada mustusest, mis on ajapikku terrassile kogunenud. Selleks on hea abivahend süvapuhastusvahend, mis on spetsiaalselt toodetud terrassi puhastamiseks. Peale vahendi terrassile kandmist peaks natuke ootama, et vahend mustuse ja samblikud lahti söövitaks. Seejärel küüritakse küürimisharjaga mustus terrassilt ning loputatakse korralikult ohtra veega kogu terrassi ala. Meeles peab pidama, et tegemist on siiski söövitava ainega ja kasutada tuleks kindlasti vastavaid töövahendeid.
  • Enne õlitamist veendu, et terrass oleks puhastusest täielikult kuiv.
  • Õlitada tuleb piki lauda ja laua kaupa. Õli peab olema piisavalt, et ei tekiks õli laike, üleliigne õli eemaldada lapiga.
  • Lasta õlil kuivada vähemalt ööpäev, kui võimalik siis kauem, enne kui terrassile astute.
  • Kui oled jälgind kõiki neid punkte, ei tohiks terrassi välimus sind ja su sõpru enam ehmatada.